Mange generasjoner over hele verden har benyttet sølv til mynter og smykker. Dessuten har også såkalte korpusartikler i sølv vært høyt verdsatt. Korpus er lysestaker, vaser, kanner osv. som  benyttes til praktiske formål eller som pyntegjenstander.  I Norge er det blitt utvunnet sølv siden 1632 på Kongsberg.

Utvinning av sølv
Verdensproduksjonen av sølv er ca. 7600 tonn i året. Sølvet har også høy gjenvinningsgrad. Det største produsentlandet er Mexico. De andre store produsentene er tidligere Sovjetunionen, Peru, Canada og USA.

Metallet sølv
Sølv er et edelt metallisk grunnstoff som bar den kjemiske betegnelsen Ag og smeltepunkt 960,5C. Metallet er hvitt og oksyderer ikke i luften. Men sølvet svertes av hydrogensulfid (svovelvannstoff) som alltid forekommer i atmosfæren. Rent sølv er svært mykt, og 1cm3 kan trekkes til en 1600 meter lang tråd.
Sølv har et stort anvendelsesområde. Ca.40% brukes til fotografering, 25% til elektriske artikler, mens resten fordeler seg på mange forskjellige områder. Fordi sølvet er bakteriedrepende benyttes det i økende grad i medisinske preparater.

Stempling av sølvvarer
I Norge påbød daværende kong Håkon V stempling av sølv så tidlig som i 1314. Stempelet var en garanti fra sølvsmeden om at sølvvaren var av riktig kvalitet og god fagmessig utførelse. Også den gangen ble det foretatt stikkprøver av offentlige kontrollører, Guardein.  I dag utfører Edelmetallkontrollen dette arbeidet.
Fordi sølvet er et bløtt metall må det blandes, eller legeres, med andre metaller når det  skal benyttes i smykker eller bestikk. I Norge bruker vi to forskjellige legeringer, 830 og 925. 830, som er mest vanlig, betyr at det er 830 tusendeler sølv og 170 tusendeler kobber. 925 kalles Sterling og består av 925 tusendeler sølv og 75 tusendeler kobber.
Denne legeringen benyttes bl.a. til emaljeprodukter. I Norge er det forbudt å selge varer som sølv dersom det er mindre enn 830 tusendeler sølv.

Stell av sølv
Hyppig bruk fører til penere glans og mindre stell. Innimellom kan bestikket legges noen minutter i lunkent såpevann for deretter å tørkes med myk klut. Med jevne mellomrom må likevel sølvet pusses ordentlig, og her er flere valgmuligheter:
– En myk spesialklut eller vott som er innsatt med antianløpningsstoffer egner seg godt til lett anløpne gjenstander. Gjenstanden skal bare gnis over.
– Spesielle pussemidler skal brukes til sterkt anløpne gjenstander. Her er det bare å følge bruksanvisningen for å få et godt resultat.
– Dersom det er kommet flekker på sølvet, kan grunnen være matvarer som egg, majones, salt, visse frukter eller grønnsaker. Slike flekker kan du fjerne ved å legge sølvet i sterk sodaoppløsning med noen biter aluminiumsfolie i 2-3 minutter. Etterpå må sølvet skylles og tørkes godt.

Oppbevaring
Sølv må oppbevares tørt. Det beste er poser av stoff, men også syrefrie plastposer er bra. Avispapir og visse andre pakkematerialer må ikke benyttes, da de inneholder svovel som vil skade sølvet.
Gummistrikker må  heller aldri brukes, hverken direkte på sølvet eller rundt plastposer. Årsaken er at gummistrikker etterlater seg merker som er vanskelig å fjerne. Hovedregelen for behandling av sølv er at det skal slippe minst mulig luft til.

Hvor kjøper jeg sølv?
Både smykker, bestikk og korpus får du kjøpt hos din gullsmed. Har du problemer eller ønsker hjelp med stell av sølvvarer så er fag gullsmeden stedet å gå.
Kilde Norges Gullsmedforbund, Christophersen.

Litt om sølv