Allerede for 5000 år siden lærte man å verdsette perler i Persia, Peru, Mexico og Egypt.  Lenge var det bare fyrster, konger, keisere og andre rike som hadde råd til å nyte perlenes skjønnhet.
I renessansen ble det moderne med perledekorasjoner på sko, tøfler, hansker, kjoler osv. Da datteren til den prøyssiske kong Fredrik I giftet seg i år 1700, gikk bruden i kne under vekten av sin brudekjole som var rikt utstyrt med perler. Kjolen veide nemlig rundt 100 kg!
I det gamle Hellas trodde de at perler hadde magisk kraft. Perler bragte eieren lykke, elskov og styrke.
Spåmenn brukte perler for å tyde fremtiden, og overklassen brukte dem i håp om å vinne i kjærlighet.

Hva er en kulturperle?
En  kulturperle er en perle som er laget av en levende østers som har lagt tynne perlemorslag rundt en perlemorskule. Denne kulen er plassert inne i østersen av mennesker.
(En naturperle – såkalte ekte perler – dannes ved at et fremmedlegeme, f.eks. et sandkorn, har trengt seg inn mellom skallene på østersen.  Dette irriterer østersen og får den til å lage et perlemorslag rundt fremmedlegemet).
Alt annet som ligner perler, og som har en overflate laget av mennesker, er en  imitasjonsperle eller uekte perle og skal være merket som dette.

Hvorledes anslå verdi på perler?
Det er flere forhold som må tas i betraktning når verdien av perler skal anslås. Nedenfor følger det viktigste:

Orient
Orient kalles den spesielle måten de tynne perlemorslagene har til å absorbere, bryte og reflektere lyset på.  Denne lysbrytingen finnes bare hos kultur- og naturperler. Jo tykkere perlemorslaget er, desto bedre blir perlens orient. Slik blir perlen vakrere og får en “dypere glans”.

Størrelse
Det er  vanskeligere for en østers å danne store perler, og derfor er store perler sjeldnere og mer kostbare.

Fasong
Symmetriske perler har størst verdi. Runde, pæreformede eller ovale kalles symmetriske. Usymmetriske perler kalles barokke.

Overflate
En  perfekt perle har en glatt og jevn overflate. For å finne feil i overflaten benyttes ikke forstørrelsesglass. Eventuelle ujevnheter kan ses med det blotte øye.

Sjeldenhet
Perler er i seg selv en sjeldenhet fordi det tar flere år å danne en perle, i tillegg til at de bare kan dyrkes på bestemte steder. Naturen lager få perler som er helt like i orient, fasong, størrelse og farge.

Forskjellige typer perler.
Akoya
Akoya er den mest vanlige kulturperlen. Den dyrkes i perleøsters langs kysten av Japan. Akoya-perlen er kjent for sin varme farge og blir sjelden større enn 9mm i diameter.

Sydhavsperler
Sydhavsperler dyrkes i store østers utenfor kysten av Australia. Perlene har ofte en sølvfarget glans, og de kan bli vesentlig større enn de japanske kulturperlene.

Burma-perler
Burma perler er store kulturperler (10mm og større) som dyrkes utenfor kysten av Burma. De har en varmere farvetone enn Sydhavs­perlene.

Mabe-perler
Mabe perler er halvkuleformede kulturperler som dannes på innsiden av østersskallet. På undersiden limes en underdel laget av perlemor. Slike perler er rimeligere enn vanlige, runde kulturperler, og kan være opptil 30mm. Mabe-perlene brukes mest i ringer, ørepynt og brosjer.

Ferskvannskulturperler
Disse dyrkes i muslinger i sjøer og elver. Perlene har som regel en uregelmessig form, gjerne avlange og har en hvitere glans. Ferskvannsperler fra Kina har i dag en så bra kvalitet og pris at de kan konkurrere med imitasjonsperler. Biwa kulturperler er ferskvanns-kulturperler som dyrkes i muslinger i Biwa-innsjøen i Japan.

Keshi-perler
Dette er er små, svært uregelmessige perler. Keshiperlene dannes naturlig i østers som brukes til å kultivere perler, og er slik sett ett biprodukt av denne produksjonen.

Slik steller du kulturperler
Oppbevar perlesmykker hver for seg, eller pakk dem i et papirlommetprkle eller et stykke stoff når de ikke er i bruk. Ta perlesmykkene på etter at du har benyttet hårspray, kosmetikk eller parfyme.
Perlene kan vaskes med mild  såpe og lunkent vann. Ca. en gang i året bør perlekjeder kontrolleres. Bruk fører nemlig til at nylontråden som perlene er tredd på vil strekke seg og slites.

Hvor kjøper jeg perler?
Å fastslå verdi av perler er såpass komplisert at de fleste vanskelig kan gjøre dette selv. Vi anbefaler at du går til din gullsmed.  Der får du både gode råd og kvaltiet til rett pris.  Dessuten kan gullsmeden hjelpe til både med forandringer og nødvendig ettersyn av egne varer.

Kilde Norges Gullsmedforbund, Christophersen

Info om perler